Dowiedz się, gdzie kupić barszcz biały.
Ostatnio rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to potrzebę błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które kiedyś serwowane były na ogół jako to większe danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo podawane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Zakwas z mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Gdy spyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie rozróżnia, iż to dwa odrębne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem najczęściej barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, aczkolwiek powinno się zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych preferencji oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego z reguły dodaje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić trzy rodzaje:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem oraz pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany przeważnie z pokaźną ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Zakwas na barszcz biały bądź żurek można kupić
Zrobienie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W internecie zamieszczono wiele przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Wykorzystując jednakże domowy zakwas należy zaplanować przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli ochota np. na barszcz biały zaatakuje was niespodziewanie, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przygotujemy sycący biały barszcz i żurek staropolski albo śląski.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]