Projektując nowoczesne wnętrze kuchni, należy zwrócić uwagę zarówno na wygląd, jak i na funkcjonalność dobieranych elementów. Zasada ta dotyczy również wyboru odpowiedniej kuchenki, gdzie wybór najczęściej odbywa się między wersją gazową a indukcyjną. Kuchenki zasilane gazem towarzyszą ludziom od dawna, natomiast druga opcja z roku na rok zyskuje na popularności. Warto przyjrzeć się jakie zalety i wady posiada płyta indukcyjna i czy będzie ona lepszym wyborem od tradycyjnej kuchenki.
Zasada działania kuchenki indukcyjnej
Zapoznanie się z działaniem płyty indukcyjnej warto rozpocząć od poznania zasady działania. Pod powierzchnią płyty umieszczone są specjalne cewki generujące pole magnetyczne reagujące z dnem garnka, które wskutek indukowania prądów wirowych, nagrzewa się do wysokich temperatur. W związku z zasadą działania kuchenki zauważyć można pierwszą z wad tego rozwiązania, mianowicie nie każdy rodzaj naczynia sprawdzi się podczas korzystania z urządzenia. Większość nowoczesnych garnków przystosowana jest do indukcji, jednak niektóre starsze egzemplarze, lub takie o specjalnym zastosowaniu mogą nie nadawać się do codziennego użytkowania.
Sprawdź również:
Zalety korzystania z płyty indukcyjnej
Główną cechą każdej kuchenki jest przyrządzanie posiłków za jej pomocą, dlatego istotną cechą świadczącą na korzyść płyty indukcyjnej jest najszybsze względem konkurencji rozgrzewanie stawianych na niej naczyń. Jest to spowodowane niskimi stratami ciepła, gdyż energia cieplna przekazywana jest bezpośrednio na dno garnka. W związku z tym korzystanie z tego rozwiązania jest również znacznie oszczędniejsze.
Kolejne istotne zalety płyty indukcyjnej wynikają bezpośrednio z jej konstrukcji. Przede wszystkim budowa urządzenia zapewnia wysokie bezpieczeństwo użytkowania, co jest szczególnie istotne gdy w pobliżu znajdują się dzieci. Podczas gotowania nagrzewane zostaje jedynie dno garnka, a wszystko dookoła pola grzewczego zachowuje bezpieczną temperaturę w przypadku dotknięcia powierzchni. Wykonana ze szkła powierzchnia płyty indukcyjnej jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości. Przypadkowe zabrudzenia powstałe podczas gotowania można w każdej chwili zetrzeć choćby z pomocą wilgotnej gąbki, lub szmatki, bez konieczności czekania, aż kuchenka ostygnie. Cała płyta najczęściej nie posiada również żadnych zakamarków, w których mógłby gromadzić się zalegający brud, dzięki temu utrzymanie czystości płyty na co dzień jest niezwykle proste i szybkie oraz nie wymaga specjalnych środków czystości.