Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Jeśli chcesz kupić ogórki kiszone, skieruj się na tę stronę.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie bądź jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kwaszone warzywa są równie pyszne, co zdrowe.

Kiszone ogórki – zakiś je samodzielnie bądź kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest dość proste. Używa się do tego drewnianych beczułek bądź dużych kamiennych garnków, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie zostawia się pojemnik na minimum czternaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek oraz koper, jednakże smak ogórków kwaszonych można wzbogacić również innymi przyprawami, np. gorczycą, liśćmi laurowymi albo kawałkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas czy dużo miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarką, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w workach z folii czy w kubełkach z uchem, które bez problemu da się schować w lodówce.

Czy warto spożywać kwaszone ogórki?

Od stuleci powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wraz z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz dobrze oddziałują na ich florę, poprawiając w ten sposób trawienie. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę E, C i D, witaminy z grupy B oraz wiele składników odżywczych potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. żelazo, wapń, magnez, fosfor i cynk. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli lubimy kwaśne smaki, polecamy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić albo dodać do zupy ogórkowej, bowiem w miarę kwaszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]