Kiszoną kapustę znajdziesz na https://bit.ly/3nPpIts.
Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest ważną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i każdy Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.
Witamina A i liczne minerały i witamina C – co znajduje się w kapuście kiszonej?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem tych dwóch przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych wynalezionych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na długie przechowywanie strawy. Drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż obecnie. A warto podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest sporo substancji potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B6, B12). Co więcej, kapusta kwaszona to źródło między innymi potasu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Równocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, z tej przyczyny zaleca się jej konsumpcję osobom na diecie.
W jakich posiłkach wykorzystuje się kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się jako kluczowy element dań, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z marchewką oraz cebulą, która współgra z daniami z ziemniaków i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również produkt, który rewelacyjnie komponuje się z borowikami i mięsem, toteż robi się z niej nadzienie do pierogów, krokietów i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby najlepsze polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica czy bigos.
W zasadzie każda rodzina ma własny sposób na kapustę kiszoną, jednak współcześnie z rzadka kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby składowania jedzenia na czas zimy. Kapustę kwaszoną w małych oraz wielkich opakowaniach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]