Aeropress. Co to jest i jak parzyć w nim kawę?

Szukasz sposobu na przygotowanie kawy o doskonałym smaku, która odzwierciedli twoje indywidualne preferencje? Nie bez powodu w świecie kawoszy ogromną popularnością cieszy się Aeropress. Jak parzyć w nim kawę i na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Przygotowaliśmy kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym parzenie kawy w Aeropressie stanie się dziecinnie proste.

Aeropress: co to takiego?

Jeśli choć trochę interesujesz się tzw. alternatywnymi metodami parzenia kawy, zapewne już nieraz zdarzyło Ci się usłyszeć o Aeropressie. Czym jest i jak go używać? Aeropress jest urządzeniem o niewielkich rozmiarach, które z łatwością można zabrać ze sobą w podróż, na kemping czy do biura. Jednak nie tylko kompaktowość i mobilność przyciągają miłośników kawy do Aeropressu.

Aeropress: jak działa i czym różni się od innych metod parzenia?

Aeropress pozwala na parzenie kawy metodą tłokową. Klucze do jego popularności to przede wszystkim prostota i efektywność. Aeropress jest urządzeniem lekkim i niedużym, które pozwala na przygotowanie kawy w zaledwie kilka minut, bez konieczności inwestowania w skomplikowane i drogie sprzęty do parzenia. Dlatego stało się ono tak popularne zarówno wśród profesjonalistów, jak i amatorów. Jedną z głównych zalet aeropressu jest możliwość kontrolowania wielu czynników wpływających na smak kawy. Możesz samodzielnie (choć nie całkowicie dowolnie) zdecydować o ilości kawy, ilości wody i czasie parzenia. Pozwala to na eksperymentowanie i dostosowanie naparu do własnych upodobań. Łatwość w obsłudze i czyszczeniu to kolejne atuty, które skrywa w sobie Aeropress. Jak działa w porównaniu do innych metod parzenia i na czym polega jego przewaga? Przede wszystkim jest to bardzo szybka metoda parzenia kawy. W zależności od stopnia opanowania obsługi Aeropressu cały proces zaparzania najczęściej zamyka się w 2-3 minutach. To spora różnica w porównaniu chociażby do dripperów czy french pressów, które wymagają nieco większej cierpliwości. Nie bez znaczenia jest również cena Aeropressu – to nieporównywalnie tańsze rozwiązanie niż ekspres ciśnieniowy.

Aeropress: jaka kawa sprawdzi się najlepiej?

Zgłębianie wiedzy na temat Aeropressu i tego, jak go używać, warto zacząć od podstaw. Jaka kawa do Aeropressu będzie najlepsza? Nie ma się co oszukiwać – kawa świeżo zmielona to zawsze najlepszy wybór. Na pewno przyda się też dobry młynek do kawy z przynajmniej kilkustopniową regulacją, bo stopień zmielenia ziaren kawy ma kluczowe znaczenie w przypadku AeroPressu. Drobny lub średni stopień zmielenia nie bez powodu jest w tym wypadku najczęściej polecany. Zapewnia odpowiednią równowagę między smakiem a łatwością parzenia. Zbyt drobno zmielona kawa może prowadzić do nadmiernego oporu podczas wyciskania, podczas gdy zbyt grubo zmielona kawa może dać zbyt słaby napar. Aby ułatwić ci znalezienie idealnej kawy do Aeropressu, wyselekcjonowaliśmy kawy z naszej oferty, które świetnie sprawdzają się w tej metodzie zaparzania – znajdziesz je tutaj.

Parzenie w Aeropressie: ile kawy potrzebujesz?

To jedna z kluczowych kwestii w kontekście parzenia w Aeropressie: ile kawy użyć? Zalecane przez nas proporcje to 15 g świeżo zmielonej kawy na 200 ml wody. Takie proporcje pozwolą uzyskać równomierną ekstrakcję, dzięki czemu kawa rozwinie swój pełen aromat. Zwróć również uwagę na temperaturę wody, którą zalejesz kawę w Aeropressie. Jaka temperatura wody będzie najlepsza? Idealna temperatura wody dla Aeropressu wynosi ok. 90°C. Jeśli nie posiadasz czajnika z regulacją temperatury, po zagotowaniu pozwól wodzie ostygnąć przez ok. 1 minutę.

Aeropress, Pożegnanie z Afryką

Aeropress: jak używać go w prawidłowy sposób i co będzie potrzebne?

Z czego składa się Aeropress? To proste urządzenie składa się z cylindra (do którego wsypujesz zmieloną kawę i wlewasz wodę), sitka(które przykręcasz do cylindra) i tłoczka z poliwęglanu z gumową uszczelką. W zestawie znajduje się również mieszadełko i miarka do kawy. Jeśli chcesz bliżej zapoznać się z aeropressem i tym jak parzyć w nim kawę, koniecznie pamiętaj też o papierowych filtrach. Możesz użyć jednego lub nawet dwóch filtrów – to pozwoli uzyskać ci jeszcze bardziej klarowny napar. Przed włożeniem filtru do sitka, pamiętaj o tym, aby przepłukać go wodą. Przepłukanie filtra ciepłą wodą jest istotne z dwóch powodów. Po pierwsze eliminujesz ryzyko, że przygotowany napar będzie mieć papierowy posmak. Po drugie zmoczony filtr znacznie lepiej przyklei się do sitka i pozostanie na właściwym miejscu w trakcie parzenia.

Jak parzyć kawę w Aeropressie? Metoda tradycyjna

Jeśli dopiero uczysz się Aeropressu i tego jak parzyć w nim kawę, zacznij od metody klasycznej. Jak zrobić kawę w Aeropressie z jej pomocą? Zacznij od przykręcenia sitka z papierowym filtrem do cylindra i ustaw go na kubku lub innym naczyniu, do którego będziesz przeciskać napar. Wsyp odmierzoną ilość kawy do Aeropressu i rozmieść ją równomiernie, delikatnie potrząsając cylindrem. Wlej wodę (ok. 50 g) i przemieszaj całość (3-4 okrężne ruchy mieszadełkiem). Dzięki preinfuzji napar będzie pełniejszy w smaku, a jednocześnie bardziej zbalansowany. Po ok. 30 sekundach wlej pozostałą wodę i raz jeszcze przemieszaj. Nałóż tłok i rozpocznij przeciskanie kawy. Im wolniej przeciskasz kawę, tym dłużej będzie się parzyć, równocześnie jednak będzie bardziej klarowna. Im szybciej przeciskasz, tym większe ciśnienie ekstrakcji uzyskasz, co będzie skutkować bardziej intensywnym naparem.

Aeropress: jak parzyć w nim dobrą kawę? Metoda odwrócona to też dobry pomysł

Metoda odwrócona (tzw. invert) pozwoli uzyskać napar o nieco innych właściwościach niż ten w metodzie tradycyjnej, nawet jeśli używasz dokładnie tych samych ziaren. Która metoda lepsza? Jak chyba nietrudno się domyślić, to kwestia bardzo indywidualna, dlatego warto przetestować obydwie opcje i samodzielnie wybrać tę ulubioną. Jak parzyć kawę w Aeropressie metodą odwróconą? Ustaw tłoczek na blacie i umieść na nim cylinder. Następne kroki są analogiczne, jak w przypadku metody klasycznej opisanej powyżej. Gdy w cylindrze znajduje się już kawa i woda, załóż sitko. Odwróć Aeropress „do góry nogami”, ustaw na kubku i rozpocznij przeciskanie. Gdy tłoczek dojdzie do końca, usłyszysz charakterystyczne syczenie.

Aeropress, Pożegnanie z Afryką

Rodzaje Aeropressu: jaki wybrać?

Zastanawiasz się, jaki Aeropress wybrać? Przede wszystkim ten oryginalny. Daruj sobie chińskie podróbki – oszczędność będzie wyłącznie pozorna. Zwłaszcza że cena oryginalnego Aeropressu nie jest wygórowana. W szczególności, jeśli weźmie się pod uwagę wysoką jakość jego komponentów, a co za tym idzie – długą żywotność. Na rynku dostępnych jest kilka wariantów Aeropressu – jaki wybrać? Najbardziej popularny model to klasyczny Aeropress Original, choć sporą rzeszę fanów ma również Aeropress Go. Czym się różnią? Główna różnica to rozmiar, pojemność i waga. W klasycznej wersji Aeropressu możesz jednorazowo przygotować ok. 250 ml naparu, w lżejszej i mniejszej wersji Go – w porywach 220 ml (czyli raczej za mało dla dwóch osób równocześnie). Do dyspozycji masz też Aeropress XL. Możesz w nim przygotować ok. 500 ml kawy (pojemność całkowita to 600 ml).

Sztuka parzenia kawy w Aeropressie – eksperymentuj!

Już wiesz, co to jest Aeropress i jak parzyć w nim kawę. Pamiętaj, że ostatecznie to Twoje preferencje smakowe decydują o tym, jaka kawa najbardziej Ci odpowiada. Jednym z kluczowych aspektów eksperymentowania z Aeropressem są proporcje kawy do wody. Zmieniaj ilość kawy i wody, aby dostosować smak naparu do swoich upodobań. Mniejsza ilość kawy i więcej wody da łagodniejszy napar, podczas gdy większa ilość kawy i mniej wody poskutkuje bardziej intensywnym smakiem. Parzenie kawy w Aeropressie daje wiele możliwości eksperymentowania, więc nie krępuj się testować różnych rodzajów kawy i stopni zmielenia, aby znaleźć ten idealny smak, który spełni Twoje oczekiwania.

Aeropress, Pożegnanie z Afryką

Źródło tekstu: https://pozegnanie.com/blog/post/jak-dziala-aeropres